Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Kontrol Etme Hastalığından Nasıl Kurtulunur?


Kontrol duygusu ile yaşanan bu duygu aslında hayatımızın her alanında bizi kısıtlar. Kontrol psikolojini anlamak çok önemlidir. Bu hastalığın ileri boyutları OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Takıntı Hastalığına dönüşebilir. Eğer bu problem ileri seviyede ise psikiyatristten destek almanız gerekmektedir.

Bizim konumuz kontrol etme psikolojisi üzerine olacaktır. Hastalık bölümünün bu konunun dışında olduğunu tekrar belirtmek isterim. Eğer sorun yaşıyorsanız uzman doktor yardımı almanızı öneririm.

Kontrol Etmek Neden İstiyoruz?

Öncelikle hepimiz tüm kontrolün kendimizde olmasını isteyebiliriz. Bunu doğal bir hak olarak görebiliriz. Ama gerçekte kontrol etmenin ucu açık bir süreçtir. Her şey tam istediğimiz olsa bile bir kaç hata mutlaka olacaktır. Her şeyi detaylı bilsek bile bilmediğimiz yeni şeyler ortaya çıkabilmektedir. 

Kontrol Etme Hastalığından Kurtulmanın 10 Yolu


#1- Kontrol İlizyondur.

Kontrolünüz altında düşündüğünüz her şey aslında her an yön değiştirebilecek değişkenlere sahiptir. Bir işiniz var mesela. Her şey kontrol altında gibi dursa da her an her şeyi değiştirecek bir ekonomik kriz olabilir. Ya da bir yemek yapıyorsunuz o yemeği 100 kere yaptınız. Her şey kontrolünüz altında gibi duruyor. Ama aldığınız ürünlerden biri bozuk çıktı ve tüm yemeği batırdı. İşte olayları %100 kontrol altında tutmak bu yüzden imkansızdır.

#2- Elinizden Geleni Yapmak.

Bir şeyle ilgili elinizden geleni yaptıysanız bu artık kafaya takmamanız gereken bir şeydir. Siz mücadelenizi verdiniz. Ama işler yolunda gitmedi. Bu yukarda da belirttiğimiz tüm değişkenleri bilemezsin mantığıdır. Onun için kontrol etmeyi bir takıntı haline getirmemek gerekir.

#3- Özgür Düşünün.

Problemlere hep aynı bakış açısında yaklaşmamızın bir sebebi kontrolü sağlamaktır. Özgür düşünün ve bakış açınızı değiştirin. Her sorunun ardında tek bir yönde bakmak yatar. Özgür düşünmek sizin kontrol tutkunuzu azaltacaktır.

#4- Bazen En İyisi Akışa Bırakmaktır.

Tüm mücadelelerin sonunda serbest bırakmak en iyisidir. Her şey kendi denkleminde çözülür. Kontrol etme iç güdümüzü azaltabilirsek akış çoğu şeyi çözecektir.

#5- Değişime Direnmeyin.

Kontrol etmek bir şeylerin asla değişmemesini sağlamaktır. Ama değişim ve gelişim iyidir. Bir tırtıl kozanın içine girerek değişim kabul eder ve bir kelebek olarak hayatına devam eder.

#6- Neyi Kontrol Edip Neyi Kontrol Edemeyeceğinizi Öğrenin.

İnsanlar her şeyi kontrol edemezler. Kontrol edebileceğiniz şeyler vardır. Bir de edemeyecekleriniz. Bunu siz belirlersiniz. Dalgaları kontol edemezsiniz ama geminin nereye gideceğini kontrol edebilirsiniz.

#7- Korkularınız Kontrol Psikolojini Yaratır.

Kontrol psikolojisi korkularınızdan kaynaklanıyor olabilir. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey korkularınızı tanımlamak ve onları yenmektir. Korkularınızı seçemezsiniz ama onları yenmek için mücadele etmezseniz problemleriniz hep aynı kalır.

#8- Şimdiye Odaklanın.

Pek çoğumuzun en büyük sorunu şimdiye odaklanmamaktır. Farkındalık dediğimiş şey sizden tam olarak bunu yapmanızı ister. Sorunları aklımızda döndürüp durmak hiç bir şeyi çözmez. Problemlerinizi aşmanın en önemli yolu anda kalabilmekten geçer.

#9- Meditasyon Yapın.

Farkındalık meditasyonu hayatınızı değiştirebilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey nefes alışverişinizi izlemektir. Sessiz bir yer bulun ve oturun. Nefesinizi bir 10 dakika kadar izleyin ilk etapta 5 dakika da olur. >>>https://www.bilgierdemdir.com/2019/10/farkindalik-meditasyonu.html

#10- Olumlama Yapın.

Belli pozitif cümleleri tekrarlamak size çok iyi gelebilir. Bilinçaltınızı rahatlatacak bu adım ile huzura kavuşabilirsiniz. >>> https://www.bilgierdemdir.com/2019/03/olumlama-cumleleri.html
Kontrol Etme Hastalığından Nasıl Kurtulunur? Reviewed by bilgierdemdir on 16:12:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.