Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Mevlana'dan Öğreneceğimiz 15 Hayat Dersi


Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî barışın ve hoşgörünün sembolü olarak dünyaya yayılmış bir isimdir. Fakat o bir isim olarak değil büyük düşünceleri ve Allah'a duyduğu yüce inanç ile kendinden bahsettirmiştir her zaman.

O her insanın iyi ve güzel ahlaklı olabileceğini söylemiştir. Hatta rivayet o odur ki? Halkın ileri gelenleri bir gün Mevlana'ya "Senin müridlerin neden hep günahkar ve kötü kişiler" diye sorarlar. Mevlana onlara sorar " İçinizde günahı olmayan var mı?" susarlar! ve devam eder. Benim müridlerim iyi kimseler olsalar, ben onlara müridlik ederdim. İyilerle herkes dost olur. Kötülere kucak açacaksın ki tedavi olsunlar iyileşsinler. Bizim ilahi amacımız kötüleri iyi yapmaktır. Müridlerimizi kınayacağınıza aynayı kendinize tutun.

Mevlananın, ruhunu ve ufkunu açacak 15 değerli sözü ve anlamları



1-
Sesini değil sözünü yükselt! Yağmurlardır yaprakları büyüten gök gürültüleri değil. Mevlana
 Bizi değerli yapan düşüncelerimizdir. Bizi insan yapan onları ifade etme biçimimizdir. Her düşüncenizi karşınızdakine sevgiyle aktarın. Sevgi her zaman her şeyi büyüten en büyük güçtür.

2-
Acı su da tatlı su da berraktır. Sakın görünüşe aldanma. Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır. Mevlana
Görünüş aldatıcıdır. İnsanları bir bakışta iyi veya kötü diye ayıramayız. Onları anlamak için, onlarla sohbet etmek lazımdır. Bir suyun acı mı tatlı mı olduğunu anlamak için tatmak gerektiği gibi. Gerçek insan halden anlayan, insana ve güzel gönüle değer veren insandır.

3-
Akılsız yüzü güzele akıllı gönlü güzele tâlip olur.
Zaman yüz güzelliğini tüketir ama gönül güzelliğini artırır.Mevlana 
Bedensel güzellik geçici ama ruh güzelliği bakidir. Aşkın özü güzel gönüle ulaşmaktır. Kim ki ruhuna hitap ediyor ve gönlüyle ışık saçıyor ona gönlünü ver.

4-
Akıp giden zaman içinde bir kafesteyim
Her türlü amelde çok ahesteyim
Kabrim. beni bekliyorken dünyalık hevesteyim
Uyandır artık Ya Rab! belki son nefesteyim. Mevlana 
Bir kafesteyiz adına beden denen. Zaman aslında çok hızlı ilerliyor ve her canlı gibi ölümü tadacağız. Her an ölümü hatırlayın ve son kez uyumadan önce uyanın! Sufizm inanışın temelinde gerçeğe uyanmak vardır.

5-
Üzülme cancağızım...
Her bir yara'dan, haberdardır Yaradan...    Mevlana - Mesnevi
Yaşadığın her acıdan ve zorluktan imtihandasın. Gül ve diken misalidir hayat. Onun için Rabbe gücenme ve sabret. O senin sesini duyandır. Şifayı ve kolaylıkları verecekte odur.

6-
Aldırma söylenenlere: Varsın görenler seni bir ot sansın.
Sen gül ol da uğruna ötmeyen bülbül utansın.Mevlana
Kimin ne düşündüğünün önemi yok. Önemli olan senin ne düşündüğün. Sen kendinin eşsiz ve güzel olduğunu bil. Seni anlamayanlar utansın.

7-
Asalet; Boyda Değil Soyda İncelik;
Belde Değil Dilde Doğruluk;
Sözde Değil Özde Güzellik;
Yüzde Değil Yürekte Olur!Mevlana 
Gerçek asalet yürekte olur. O giyside veya fiziksel güzellikte değildir. Asalet insana güzel davranmaktır. Adaletli ve doğru olmaktır.

8-
Aşkı anlatmak için ne söylersem söyleyeyim, asıl aşk belirdi mi, sözlerimden utanırım. Mevlana
Özde söz yoktur sadece sessizlik vardır. İlahi aşk belirdi mi. Anlayış sözlerle değil özlerledir. İlahi aşkın sözlere ihtiyacı yoktur. O an hissiyatınla ve inancınla yükselirsin.

9-
Tut ki, Ali'den miras kaldı sana Zülfikar…
Sen de Ali'nin Yüreği yoksa, neye yarar Zülfikar ?     Mevlana
Gerçek güç maddi değildir. O maneviyattır. Hz Ali'deki güç Zülfikar değildir. Allah'a duyduğu inanç onun gücüydü. İnsanın gerçek gücü içindedir. Yüreğinde cesareti olmayana dünya miras kalsa fayda getirmez.
[post_ad]
10-
Aslında farkındayım hayatımdaki sahte varlıkların.
İstesem bir anda temizlemesini de bilirim.
Ama bunca sahteliğin benim samimiyetime ihtiyacı var.Mevlana
 Hepimiz sahte yüzlü insanları fark ediyoruz. Ama gerçek bizim samimiyetimizdir. Biz eğer değişmezsek onlar değişmek zorunda kalacaklar.

11-
Ayıplarım seni ey gönül;
hal bilmeze hal sorarsın,
bülbül dururken kargadan gül sorarsın. Mevlana
En büyük hatamız yanlış kişilere gönlümüzü açmak değil mi? Gönlü geniş insan sana güzellik verir. Gönlü dar insan ise sadece sıkıntı.

12-
Bakmakla görmek aşık olmakla sevmek arasındaki fark? diye sormuslar Mevlana’ya. Senin baktığına herkes bakıyor; ama ya görebildiğini herkes görebiliyor mu? Herkes aşık olabiliyor; ama herkes senin gibi sevebiliyor mu? Aralarındaki tek fark sensin.Seni özel kılan görebildiğini ve sevebildiğini bilmektir. Mevlana
Sen özelsin; Özelliğin sevgiyi herkesten yüksek yaşamaktır. Sevdiğini bilmek ve herkesin göremediği güzellikleri görebilmektir.

13-
Başarı bir seyahattir hedef değil.
Mutluluk gidilen yolun üzerindedir yolun sonunda değil.
Yolun sonunda olsa ona varıldığında yol bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu.
Mutlu olmanın zamanı ise bugündür yarın değil.Mevlana 
Asıl olan varacağın yer değil yolculuğun kendisidir. Hayatın kendisi bir yolculuktur. Hedefine vardığında ise yolculuk bitmiş olur. En güzel an şimdi ki andır. Dün ve Yarın sadece bir hayaldir.

14-
Bazen bitmek bilmeyen dertler yağmur olur üstüne yağar.
Ama unutma ki rengarenk gökkuşağı yağmurdan sonra çıkar.Mevlana
Her zorluğun ardından bir kolaylık vardır. Sabırlı olmak ve derdine isyan etmemek mühimdir. Çünkü hayatta her şeyin özsel ve görüntüsel sebebi vardır. Sadece görüntüdeki sebebe odaklanırsan özü kaçırırsın.

15-
Beri gel beri! Daha da beri!
Niceye şu yol vuruculuk?
Madem ki sen bensin ben de senim niceye şu senlik benlik. Mevlana 
Beni senden seni benden ayıran nedir? Her şey aslında bir bütündür ve birliğe varmaktadır. Hayatın ilizyonu her şeyi ayrı görmektir. Bunun en büyük sebebi egodur. Ego benlik duygusundan öte bencillik duygusu ile hareket etmemizi sağlar. Ama gerçeği algılarsak hepimiz bir bütünüz.
Bunu da okumak isteyebilirsin >>> Egonun dünyanı kontrol ettiğinin 5 kanıtı
Mevlana'dan Öğreneceğimiz 15 Hayat Dersi Reviewed by bilgierdemdir on 14:02:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.