Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Hayır Diyebilmek İçin Yollar ve Önemi

hayır diyebilmek için yollar ve hayır demenin önemi

Hayatımızda hayır diyebilmek için yollar ararız. Çoğu zaman bunu başaramayız. Çünkü kimse bize tam anlamıyla hayır demeyi öğretmemiştir. Hatta çoğu aile bunu kabalık olarak öğretir. Biri sizden bir şey istedi mi bu size külfet getirse bile evet dersiniz. Ama aslında gönülsüz yaptığınız bu her işte hayır demek çok önemlidir.

Hayır demek bize zor gelse de bunu öğrenmek ve demek zorundayız. Çünkü bunu demezsek bu iş üstümüze yük olabilir. İnsanlar bizi kolayca kullanabilir. İstediğimiz şeylere zaman ayıramayabiliriz. Kendimize olan özsaygımız azalır. Kendimize olan sevgimiz azalır.
[post_ad]
Hayır demenin önemi çoktur. Biz bunu fark ettiğimizde pek çok iş kendiliğinden çözülür. Hayır demek bizi pek çok yanlış işten kurtarır. İstemediğimiz ve gönlümüzün olmadığı bir şeyde evet demek büyük bir hatadır.

"Size Hayır demek isterken Evet diyen bir insana nasıl güvenebilirsiniz". bilgierdemdir

Hayır demek karşıdaki kişiye sınırlarınızı öğretir.

Şunu fark etmeniz önemlidir. Kişiliğinizde yaşanacak problemlerin en büyük sebebi hayır dememektir. Karşınızdaki kişilere çok fazla taviz verirseniz onlarda bunu kullanır. Hiç kimsenin size istediği gibi davranma hakkı yoktur. 

Karşınızdaki kişiler sizin iyi niyetinizi kendi amaçları uğrunda harcayabilirler. Şunu fark etmek çok önemlidir. Kimse sizin hakkınızı sizden iyi savunamaz. Haklarınızı koruyacak olan kişi sizsiniz.

Sizi sizden daha iyi tanıyan biri olamaz. Bu durumda hayır diyememenizin nedenlerini de aslında siz çok iyi biliyorsunuz. Bunu genellikle çekingen yapınıza bağlıyor olabilirsiniz. Ama aslında bilinçaltınıza attığınız yönlerinizde olabilir. 

“Yanlış insanlara hayır dediğinzde, doğru insanların hayatına girmesi için yer açarsınız.”
- Joe Calloway,

Hayır Demenin 10 Harika Yolu.

1- Bir kere dediğinizde gerisi gelir. Evet en zoru ilk seferidir. İnsanlara istemediğiniz bir şeyde hayır demek genellikle ilk seferinde imkansız gibi gelir. Ama bunu söylediğinizde gerisi çorap söküğü gibi gelir. İstemediğiniz bir şeyde karşınızdaki kişiye bunu söyleyin.

2- Hayır kelimesini kullanmayın. Eğer bu kelime size kibar gelmiyorsa daha kibar yöntemlere başvurarak red edin. Bunu bahane kullanarak deneyebilirsiniz. Bu karşıdaki kişi anlayışlı ise bunu kolayca anlayacaktır.

3- Sessizliğin gücü. Karşınızdaki kişi size istemediğiniz bir şey için evet dedirtmeye çalışıyorsa sessiz kalarak ona hayır dediğinizi hissettirebilirsiniz. Sessizlik çoğu zaman işinize yarayacak bir yöntemdir. 

4- Israrcı kişilere karşı durmayı bilin. Siz karakterinizden ödün vereceğiniz hiç bir şey de evet demeyin. Israrcı olan kişilere karşı tavrınızı sağlamlaştırın.

5- Hayır demenin en kolay yolu içinizde bu işi kesinlikle ikna etmektir. İstemediğiniz herhangi bir şey için önce içinizde bunu düşünün. Sonra da hayır demenizin ne kadar önemli olduğunu düşünün.
Bunu yaptığınızda hayır demek çok kolaylaşacaktır.

6- Size karşı saygısı olmayan kişilere zevkle hayır deyin. Bunu iyi düşünün sizi kullanan insanlara en en güzel cevap hayır demektir. Sizi kullanan ve kötü şekilde davranan insanlara karşı en büyük gücünüz budur. Bunu zevkle kullanın

7- Saygınızı kazandığınızı hissedin. Bu çok önemli saygınızı kazandığınızda bunu demek çok daha kolay olacaktır. Bir insan için en önemli adım özsaygıdır.

8- Düşünme payı isteyin. Kibarca hayır demenin yolu da "düşüneceğim" "bir bakalım" demektir. Bir şekilde hayır demek zor geliyorsa bu yöntemleri düşünebilirsiniz.

9- Sonradan Pişman Olacağınıza ve kendinize kızacağınıza bırakın başkaları size kızsın. Bu hayatın gerçeğidir. Birinin isteğini red etmek karşı tarafı mutlu etmez ama bunu yaptığınızda kendinizi mutlu edebilirsiniz. O işi yaparken kendinize kızacağınıza hayır diyerek kendinizi mutlu edin. Başkalarının ne düşüneceği sizin huzurunuzdan çok önemli değil. Bencillik olarak değil özsaygı olarak düşünün bu durumu.

10- Hayır demek için hayır demeyin. Unutmayın hayır demek bir kontrol mekanizması yaratır aynı evet demek gibi. İkisini de doğru yerlerde kendi kişiliğinize ve iç huzurunuza yön verecek şekilde kullanın. Bunu yaptığınızda karşınızdaki kişilerin size saygı duymasını sağlarsınız. Karşınızdaki kişi sizin sınırlarınıza ve düşüncelerinize bu sayede saygı duyar. Onun için bu iki kelimede çok güçlüdür ve doğru kullanıldığında hayatınızı değiştirecek güce sahiptir.

“Sınırlar koyacak kadar kendini sev. Zamanınız ve enerjiniz değerlidir. Nasıl kullanacağını siz seçersiniz. İnsanlara neyi kabul edip etmeyeceğinize karar vererek size nasıl davranılacağını öğretiyorsunuz. ” Anna Taylor
Hayır Diyebilmek İçin Yollar ve Önemi Reviewed by bilgierdemdir on 22:40:00 Rating: 5

1 yorum:

  1. Öncelikle merhabalar,

    “Hayır” diyebilmek ve “sınırlarımızı koruyabilmek” şu dünyada yaşamımızı kolaylaştıran ve verimliliğimizi artıran iki önemli beceri. Ancak bu durum bazen zorlaşabiliyor ve bizi hiç de istemediğimiz sonuçlara götürebiliyor. Hem günlük hayatta hem de sosyal medyada etki altında bırakılıyoruz. Elalem ne der diye düşünebiliyor, başkaları üzülmesin diye kendimizi üzüyor, kendimizden taviz veriyoruz. Aman ağzımızın tadı bozulmasın, darılmaca gücenmece olmasın diyerek aslında kişiliğimizi zedeleyen pek çok duruma göz yumabiliyoruz. Bu da beraberinde ruhsal yorgunluğu getiriyor. Bu konuyla ilgili Reşat Nuri Güntekin’in şu sözünü çok severim:

    ''Biz, hayır demeyi, işim var demeyi, olmaz demeyi beceremeyen insanlarız. Yorgunluğumuz bitmez bizim.''

    ‘’Hayır’’ diyebilmek üzerine naçizane notlarımı okumanız için ben de sizinle paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/hayir-diyebilmek/

    Sevgilerimle,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.