Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Farkındalığınızı Arttıracak 10 Muhteşem Teknik



Farkındalık; insanın iç ve dış dünyasının farkında olmasından ibarettir.
>>>Farkındalık nedir.
"İç dünya" nedir?
Sizin haricinizde kimsenin paylaşmadığı sadece sizin kendi zihin ve bedeninizde yaşadığınız şeyler iç dünyadır.
Duygular: öfke, mutluluk, sevinç, hüzün vb.
Düşünceler ve bedensel ve ruhsal hisler iç dünyanıza aittir.

"Dış dünya" nedir? 
Bir mekanda zaman algısı ile birlikte 5 duyu organınızla algıladığınız ve başkalarının da farkında olduğu her şey dış dünyaya aittir.

Fakat hayatımızı farkındalık ile bu şekilde yaşamayız. Genellikle otomatik pilotta yaşarız. Nasıl mı? Bu yazıyı okurken tam olarak kaç dakikalık süre içinde, yazının tam olarak farkındaydınız? Yazıyı okurken aklınız bir anıya veya bir düşünceye daldı mı? Sonuçta beyin okumaya devam etti değil mi... O anda yazıyı okuyordunuz. Ama her şey otomatik pilottaydı. Bu yaşamın her alanında böyledir.

Yemek yerken, televizyon izleyip o sırada yarınki toplantıyı düşünüyor olabilirsiniz. Kısaca yemek ve televizyon aslında sadece yardımcı oyuncu konumundadır. Bu bazı durumlarda gereklidir. Ama çoğu zaman harika anları kaçırırız.

Hayatı bir akşam yemeği kutlaması olarak düşünün. Şimdi o kutlamaya gittiniz ve insanlar eğleniyor. Ama sizin kafanıza hesabın ne kadar geleceği takıldı. Sürekli olarak bunu düşünmeye başladınız. Sonunda akşam yemeği bitti. Ama siz ne yemekten bir şey anladınız ne de müzikten.

O halde hayatın ve anın farkında olmak önemli.
İşte farkındalığınızı arttıracak 10 teknik


1- Bir seferde sadece bir şey yapın.
Suyun saf olmasının nedeni sadece su olmasıdır. Bir kaç şeyi aynı anda yapabiliriz ama bunu yaparken sadece birinin farkında olabiliriz. O halde televizyon izlerken telefonunuzda mesajlaşıp aynı anda evdeki arkadaşınızla konuşmayın. Sadece birini seçin ve konsantre olun.

2- Bir iş yaparken o işe konsantre olun, düşünerek ve yavaşça yapın.
Bir iş yaparken yavaş ve konsantre olmuş şekilde yapmak önemlidir. Bu egzersiz sayesinde o işteki farkındalığınız artacaktır.

3- Az ama öz yapın.
Bir günde pek çok şey yapabiliriz. Ama sadece bir kaçına konsantre olabiliriz. Günlük programınızı azaltıp daha çok konsantre olabileceğiniz faaliyetler seçebilirsiniz.

4- Yapacağınız işler arasına zaman koyun.
Bir iş bittikten hemen sonra diğerine geçmeyin. Molalar verin. Bu sayede kafanız o işteyken diğerine geçmiş olmazsınız. Hem de yoğunluk duygusundan kurtulup anın içinde kalabilirsiniz.

5- Anı yaşamak için kendinize 5 dakika zaman ayırın.
En azından 5 dakika hiç bir yorum yapmadan etrafınızı izleyin ve şimdiye konsantre olun.

6- An'a konsantre olun. Şimdiyi fark edin...
Şu anı düşünün geçmişe veya geleceğe odaklanmayın. Sonuçta geçmişi değiştiremez ve geleceği bilemeyiz.

7- Birisi ile konuşurken konuşulanlara konsantre olun.
İnsanlar sohbet ederken çoğunlukla sizi dinlemezler kafaları hep başka yerdedir. Bu sizin için de geçerli. O anlatırken dikkatinizi vererek dinlerseniz çok güzel bir farkındalık yaşamış olursunuz.

8- Her sabah 5 dakika nefes farkındalığı yapın.
Sabah kalktığınızda 5 dakika kadar nefesinizi takip edin. Bu egzersizi her sabah yapmaya çalışın

9- Yemeğinizi yavaş ve tadını fark ederek yiyin.
Bir elmanın tadını tarif etmeye çalışın şimdi. Elmayı ısırdıktan sonraki tadını bu egzersiz sizin farkındalığınızı arttıracaktır.
[post_ad]
10- Yavaş ve anda kalarak yaşayın, hayatın tadını çıkarın.
En önemlisi bu... Sakin ve yavaş hareket edin, telaşı bırakın ve hayatın tadını çıkarın.


Bonus

Yaptığınız işe konsantre olarak meditasyon yapabilirsiniz.

Bu basit bir meditasyon tekniğidir. Yaptığınız işe konsantre olun ve sadece o işe odaklanın. Mesela yemek mi pişiriyorsunuz sadece buna konsantre olun. Sonuçta meditasyonun amacı düşünceden sıyrılıp anı yakalamaktır. Farkındalık meditasyonu nedir?

Kişisel Gelişim Sitesi - Bilgi Erdemdir

Benzer Konular:

Farkındalığınızı Arttıracak 10 Muhteşem Teknik Reviewed by bilgierdemdir on 11:20:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.