Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Kaygılarından Kurtul ve Özgür Ol


Benim gibi titiz ve dikkatli bir insansanız, evden çıkarken bir kaç kez gazı, elektrik ocağını ve diğer şeyleri kontrol edip çıkarsınız. Ben de dün eşimle dışarı çıkarken aynı şeyi yaptım.

Eşim ise benim zıttımdır. Pek aldırmaz böyle durumlara. Çıkıp kapıyı kilitledikten sonra ona anahtarını alıp almadığını sordum. O da bulamadığını söyledi. O ana kadar sesi çıkmayan kaygı devreye girdi. "Kesin" dedi "kapının üstünde unuttu anahtarı ve biri aldı". O andan itibaren yoğun bir kaygı yaşamaya başladım. Huzursuzdum ve sürekli senaryolar yazıyordum. "Eve hırsız girdi". "Şu anda her şeyi çalıyor" diye. "Şimdi çalmasa sonra kesin çalacaktı".

Eşime anahtarı kapının üstünde unutup unutmadığını sordum. O "evdedir" dedi. Emin olmaması kaygılarımı ateşliyordu ve her dakika senaryolar geliyordu. İçin için kızıyordum anahtarına neden sahip çıkmaz ki diye. Sonunda misafirliği erken bitirip geri döndüm. Eve vardığımda anahtarı çıkardım ve sonra boş boş etrafıma bakmaya başladım. Cebimdeki eşimin anahtarıydı. Dün onun anahtarlarını alıp çıkmışım ve cebimde unutmuşum.

Kendime şu soruyu sordum kaygılarım beni yerle bir ederken anahtar aslında hep cebimdeydi. Ama ben eşime inanmak yerine kendi düşüncelerime ve kaygılarıma inanmayı seçtim. Kaygılarımın ne kadar aldatıcı ve boş olduğunu gördüm. Kaygılarım derinlerden ve geçmiş tecrübelerimden geliyordu. Onun için onları doğru kabul ediyordum. Fakat kaygılarımla ilgili bugün keşfettiklerim çoğu zaman dikkate almadığım şeylerdi.

Kaygı hiçbir zaman yarının mutsuzluğunu azaltmaz, sadece bugünün mutluluğunu çalar. 

- Leo Buscaglia

İşte keşfettiklerim...

Kaygılarımız,
genellikle doğru değildir. Onlar kaygı ve endişedir. Gerçek dünyaya ait değildir. Onlar korkularımız ve hayatta kalma güdümüzün birer ürünüdür. Felaket senaryosu yazmamızın en büyük nedeni güçlü bir hayatta kalma güdümüzün olmasıdır.

Kaygılarımız,
bizi büyük bir felaketten korumaya çalışır gibidir. Genellikle kontrol edemeyeceğimiz bir şey üzerinden başlar bu duygu durumu. Mesela işteyken ütünün fişini asla kontrol edemezsiniz.

Kaygılarımız,
aslında bize ait değildir. Bu kaygıya ailemizdeki birilerinin huyu olduğunu göreceksiniz. Genellikle bu kişi anne veya babadır. Yine de kaygılarımız yüzünden kimseyi suçlayamayız.
[post_ad]
Kaygılarımız,
düşüncelerimizin bir ürünüdür. Genellikle gelecekle ilgilidir. Anın içinde olmadığımız müddetçe devam eder.

Kaygılarımız,
derinlerde oluşan dalgalardan gelir. Mesela yıllar önce (özellikle çocukken veya gençken) bir haberde elektrik fişlerini çekilmesi gerektiği yoksa kısa devreden yangın çıkacağı haberini izlediniz. Bu haber o an sizi etkilemese bile bir süre sonra fişleri çekmeye başladınız. Kısaca haber kelebeğin kanat çırpışıdır ve sonuçta sizde büyük bir fırtınaya sebep olabilir...

Kaygılarımız ve endişelerimiz ile başa çıkmak için nedenleri bilmemiz gerekir. Yaşadığımız sorunlara objektif yaklaşırsak cevapları daha kısa sürede buluruz. Doğru yaklaşım nedir?
Sorunu bul, analiz et ve çözüm üret!
Bu bilimsel bir yaklaşımdır.

Bilgi erdemdir - Kişisel gelişim sitesi

Endişe, kaygı ve stres zihin gücünüzü tüketir ve ruhunuz ile iletişime geçmenizi engeller. 
- Jilly Johnson
Kaygılarından Kurtul ve Özgür Ol Reviewed by bilgierdemdir on 10:30:00 Rating: 5

2 yorum:

  1. kaygılarımızın farkında olup çözememek ise en zorudur malesef çoğu zaman kendi mutlulugumuz baltalıyoruz.. güzel yazı olmus sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gülşah hanım. Kaygılarımızın farkında olmak ilk adımı atmak gibidir. Diğer adımlar kaygılarımızı takip etmek ve sorunun derinlerine inmektedir. Bilinçaltına doğru şekilde ulaşmak yüzeysel gözüken kaygılarımızın ne kadar derin olduğunu görmemizi sağlar. Bunun için en uygun yöntemlerden biri kendi kendini hipnoz dediğimiz bir yöntemdir. Hipnoz gerçekte bilinçli olarak rahatlamak ve sakinleşmekten ibarettir. Bununla ilgili pek çok kaynak var. Yabancı kaynakları öneririm...

      Sil

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.