Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Panik atak yaşandığında yapılacak 3 şey


Siz bir panik atak hastası olabilirsiniz veya çevrenizde panik atak yaşayan kişiler olabilir. Peki panik atak hastasına nasıl yardım edebilirsiniz.

1- Durumu tanımlama
Panik atağın ne olduğunu tam olarak anlayın.
Panik atak yaşayan kişi (siz veya yardım edeceğiniz kişi) belli dakikalar boyunca ani ve tekrarlanan korku atakları yaşar.  Panik atak yaşayan kişi büyük bir tehlike altında ve kontrolünü kaybedecekmiş gibi hisseder. Ortada herhangi bir tehlike veya felaket yoktur. Panik atak; herhangi bir uyaran veya mantıklı bir sebep olmamasına rağmen aniden ortaya çıkar. Korku ve paniğe ek olarak ölüm korkusu da ortaya çıkabilir. Ayrıca azda olsa bir depresyon halinde olabilirler. Panik atağın süresi bir kaç dakika ile bir kaç saat arasında değişebilir .
  • Kontrol edemedikleri yoğun bir heyecan duygusu yaşarlar. Bu duyguyu kontrol edemezler. Bu duygu vücudu yanlış şekilde mücadele durumuna sokar. Bundan sonra zihin kontrol duygusunu kaybetmiştir.
  • Kortizon ve adrenalin hormonları salgılanmaya ve kana karışmaya başlar. Bu kalp çarpıntısına ve yoğun heyecana sebep olur. Zihin gerçek tehlike ile panik anındaki duygu durumunu birbirinden ayıramaz.
  • Şunu bilmenizde yarar var. Panik atak yaşayan kişilerde bir ölüm kaydı yaşanmamıştır. Panik atak ölüme neden olmaz.
Panik atak semptomlarını izleyin.
  • Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,
  • Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması,
  • Terleme,
  • Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
  • Soluğun kesilmesi 
  • Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
  • Uyuşma ya da karıncalanma,
  • Üşüme, ürperme ya da ateş basması,
  • Bulantı ya da karın ağrısı, 
  • Titreme ya da sarsılma, 
  • Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme,
  • Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu,
  • Ölüm korkusu,
  • Ağız kuruluğu,
  • Yutkunma problemleri,
Panik atağı ilk defa yaşıyorsanız. Hastane acil servise başvurunuz. Çünkü kişide astım, şeker veya diğer tıbbi problemler varsa daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Kalp krizi ile benzer yönleri olduğu için ilk etapta bir kriz mi yoksa panik atak mı ? Bunu ancak doktorunuz söyleyebilir...

[post_ad]
2-  Durumu kendiniz için veya O kişi için kolaylaştırın.

*Panik atak yaşayan kişiyi o bölgeden uzaklaştırıp daha sakin farklı bir ortama alın. Oda değiştirin mesela. Kişiyi farklı bir alana götürmek içlerinde huzur ve güvenlik duygusunu çalıştıracaktır.
Panik atak geçiren bir hastaya kesinlikle izin almadan temasta bulunmayın. Bu yaşadıkları durum dahada sıkıntıya sokabilir. Bazı panik atak yaşayan hastaların kendilerine özel yöntemleri veya medikal yöntemleri olabilir. Bunları onlara sorun ve o şekilde yardım edin.

*Güven verici şekilde sağlam bir üslupla konuşun. Unutmayın sizden uzaklaşabilir, kaçabilir işleri yokuşa vuracaktır buna hazır olun. Unutmayın onları tutmayın durdurmayın fiziki müdahale de bulunmayın. Sakin ve sağlam bir üslup kullanarak konuşun.

*Farklı aktivitelere yöneltmeye çalışın. Farklı aktiveteler durumlarını değiştirip onların panik atak durumlarını aşmalarını sağlayabilir.

*Kesinlikle Bunu YAPMAYIN. "Boşu boşuna endişeleniyorsun", "her şey zihninde", " aşırı tepki gösteriyorsun" şunu anlamalısınız. Bu zaten kontrol edilemeyen bir durum. Bir insan panik atak yaşıyorsa söyleyeceğiniz bu kelimeler kişide ters bir reaksiyon oluşturur. Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır ve kesinlikle kişinin bir tercihi değildir. Bu durumu kontrol edemediği için yaşar ve söyleyeceğiniz o tarz şeyleri zaten biliyordur. Onun yerine ılımlı olarak güvenli bir yerdeyiz her şey yolunda gibi olumlu cümleleri sağlam bir tonda söyleyin. Yaşadıkları korku gerçektir sadece korkuyu oluşturan şey gerçekte (Bir felaket bir kalp krizi gibi) yoktur. Korkularını ciddiye alarak konuşun ve kesinlikle negatif tepkiler vermeyin. Olumlu cümleler kurun (Şu anda güvendeyiz gibi).

Sakince sorular sorun Mesela geçmişte veya şu anda yaşadığın bir şey mi bunu harekete geçirdi.

* "Sakin ol" , "Panik yapacak bir şey yok" gerçekten mi ? bunu söylemeniz hiç bir işe yaramaz durumun farkındadırlar ve kontrol edemiyorlar. Onlara ne yapacağını söylemeyin. Pek çok panik atak hastası için yanında biri olması bile pozitif bir durum yaratıyor. Onun için yanlarında olun ve destek olun sorular sorun ve olumlu cevaplar verin.

* Kişiyi yargılamayın. Ona sakinleşmesi için baskı uygulamayın.

* Onu sakin nefes alması için teşvik edin. Nefesi sakince ve derince alması önemli. Bu onun duygu durumunu değiştirecektir.

*Yüz ve boyun bölgesine soğuk su kompleksi uygulayabilirsiniz. Bu bazı panik atak hastalarının sakinleşmesini sağlıyor.

* Panik atak yaşayan kişileri yalnız bırakmayın. Ataktan çıkana kadar onları yalnız bırakmayın. Panik atak yaşayan biri bu durum yüzünden kaba davranabilir. Fakat ona yardım etmek istiyorsanız sabrınızı ve sakinliğinizi koruyun ve ona yardım etmek için orada olduğunuzu unutmayın.

* Panik atak yaşayan kişi için sonsuza kadar sürecekmiş gibi gelir. Ama genellikle 10 dakikadan uzun sürmez ataklar.

3- Tıbbi yardım alın

* Doktorunuzun önerdiği şekilde ilaçlarınızı alın.
Eğer ilk defa yaşadıysanız, böyle bir durum için mutlaka bir doktora başvurun.

* Doğru terapi yöntemleri araştırın. Bir terapiste başvurabilirsiniz.

* Panik atakta, yakınınıza yardım eden kişi olarak kendinize güzel davranın. Çünkü bir panik atak yaşayan kişiye yardım etmek gerçekten zor bir durumdur. Fakat o kişiye yardım etmek çok büyük bir iyiliktir.


Bilgi Erdemdir - Kişisel Gelişim Sitesi





Panik atak yaşandığında yapılacak 3 şey Reviewed by bilgierdemdir on 19:15:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.