Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Ön Yargılı İnsan Olmak Neden Kötüdür


"İnsanlardaki ön yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan zordur" der Einstein, Peki ön yargılı olmak veya peşin hükümlü olmak neden kötüdür. Hayatın her alanında karşımıza bazı şeyler çıkar. Düşünmemiz ve yaşamamız gereken şeyler. Her yaşanan olayda ön yargılarımız bizden hızlı davranır ve kararları verir.

İşte ön yargımızın en kötü yönlerinden biri budur. Ama daha pek çok negatif durum yaratır.

Ön yargılı olmanın getirdiği dezavantajlar.



1- İnsanları olduğu gibi göremezsin.
Pek çoğumuz insanları belli kategorilere ayırır ve öyle değerlendiririz. Ailemizden gelen yargılarımız vardır. Bir insan iyi giyimli değilse mesela negatif olarak düşünebiliriz. Ya da doğulu diye ayırabiliriz. Bunlar bize tanımadan o insan hakkında hüküm vermemizi sağlar. Fakat bu çok yanlıştır. Kitabın kabına bakıp içini asla bilemeyiz.

2- Olaylara objektif yaklaşamazsın.
Ön yargılı insanların yaptığı bir diğer hata olayları değerlendirirken yaşanır. Daha önce yaşanan bir olayı şu an yaşanan olayla aynı görmek en büyük yanlışlardan biridir. Olaylara objektif baktığımızda doğru tanılar ve müdaleler uygularız.
[post_ad]
3- Genelleme yapar ve genellemedeki herkesi aynı keseye koyarız.
Dünyadaki en büyük yanlış genelleme yapmaktır. Mesela terörist saldırıları müslümanlar yapmıyor. Teröristler saldırı yapıyor dinleri müslüman. Kısaca müslümanlar terörist değil teröristler müslüman. Teröristler hristiyan da olabilir veya yahudi bu o dine mensup herkesi suçlu mu yaparr. Bu tüm müslümanları terörist yapmaz. Bu bir genellemedir ve büyük bir yanlıştır. Aynı şey tüm yahudiler için de geçerlidir ve hristiyanlar içinde geçerlidir. İnsanların rengine oturduğu yere veya dinine bakarak genelleme yapmayın. Onların insanlığına bakın. İç güzelliğine bakın. Onları ayırmayın.

4- Ön yargı bilinçaltının bir ilizyonudur.
Bilinçaltı bir kişide gördüğü özellikler ile kişiliğini birleştirir. Daha sonra ona benzeyen herkesi aynı kişilikte olduğunu söyler. Bu doğru değildir. Benzer insanlar benzer kişiliklere sahiptir düşüncesi tamamen yanlıştır. Neden mi? Çünkü tek yumurta ikizlerine bakın onlar birebir kopya ama kişilikleri çok farklı olabiliyor.

5- Ön yargı sadece kişisel değil toplumsaldır.
Çevremizdeki insanlar ailemiz ön yargılı olabilir. Bu doğal olarak bizi de etkiler. Sınıflandırma yapmayı sevebilir insanlar. Kadınları bir sınıfa koyabilir. Sarışın kadınları bir sınıfa koyabilir. Sonuçta bunlar o kadar kötü ve yanlış şeylerdir ki insanlar yine de doğru olduğunu düşünür. Unutmayın insan önce kendini değiştirmelidir. Siz değiştiğinizde toplumda değişecektir.

Ön yargıyı azaltmak için ne yapılabilir.


1- Sınıflandırmaları ve genellemeleri bir kenara bırakın. İnsanlara olumlu bakmayı öğrenin

2- Toplumsal düşünceden bireysel düşünceye adım atın. Toplumun yanlış değer yargıları varsa onu ancak siz değişirseniz değiştirebilirsiniz.

3- Her canlı saygı ve sevgiyi hak ediyor. Karşınızdaki kişiye ön yargısız yaklaştığınızda karşınızda ki de size öyle yaklaşacaktır.

4- Farklı görüşteki insanlarla görüşün. Herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil dahası farklılıklar bir toplumu güçlendirecek yegane temellerden birini oluşturur.  Ne diyor Aşık Veysel Koyun Kurt ile gezerdi Fikir başka başka olmasa.

5- Ön yargıyla yaklaşmadan önce kendinize düşünmek ve analiz etmek için fırsat tanıyın.



Ön Yargılı İnsan Olmak Neden Kötüdür Reviewed by bilgierdemdir on 17:33:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.