Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Rosenhan Deneyi




David Rosenhan ( Stanford Üniversitesi Profesörü )
Sahte hastalar Deneyi
Doktorların, akıl hastalarını gerçekte normal insanlardan ayıramayacağını söyler.Bunu ispat etmek için bir deney yapar. Beş erkek ve 3 kadın olmak üzere 8 kişinin bölgedeki, akıl hastanelerine yatırılmasını sağlar.Hepsi randevularda, kafalarında tuhaf sesler duyduğunu söyler.Sahte hastaların, hepsi hastaneye yatırılır.Hastaneye yatırıldıktan sonra, başka hiç bir şikayette bulunmamışlardır.Kendilerine sorulan sorularda gayet mantıklı ve akılcı cevap verilmiştir.Hastalar ile her konuşulduğunda iyi olduklarını söylerler.Deneyden bahsetmeden hastaneden çıkmak için çaba harcamaları gerekmekteydi.Hastaların bazıları bir haftada çıkarken bazıları 60 günde çıktılar.ortalama çıkış süresi 20 gün olarak hesaplandı.Hastaların hepsine şizofreni tanısı kondu.Hastalara verilen 2100 ilaçtan sadece 1 tanesi içildi geri kalanlar tuvalete atıldı.

Kısaca doktorlar hastaları, sağlıklı insanlardan ayıramamışlardır.



İkinci Deney

Rosenhan bir hastaneye (deneyden haberdar olan) sahte hasta yatacağı ile ilgili haber yayar.Sonuçlar çok daha ilginçtir.Üç ay içinde 195 hastadan 45 tanesi sahte hasta olarak değerlendirildi.Halbuki ortada sahte hasta yoktur.
Bu deney ile o dönemde psikiyatristlerin akıl hastaları ile hasta olmayan insanları birbirinden ayıramadığı ortaya çıkmıştır.


Rosenhan Deneyi Reviewed by bilgierdemdir on 16:18:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.