Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Çok Hızlı Öğrenmek İster misiniz? 5 Adım


Yapılan araştırmalar; insanlar öğrenirken beynin belli aşamalar yaşadığını gösteriyor. Peki etkili ve hızlı öğrenmek gerçekten zor mu? Aslında, 5 adımda beynimizi öğrenmeye açık hale getirebiliriz. Beynimiz gerçekten harikadır. Bu 5 adımla çok hızlı öğreneceksiniz.


Öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz. Çin Atasözü 
1. Adım
Beyni ısındırmak
Nasıl bir spor yapmadan önce bedeni ve kasları ısındırmamız gerekirse, aynı şey beynimiz için geçerlidir. Beyin kaslarımızı harekete geçirecek en güzel şey ise 5 dakikalık nefes egzersizidir. Havalandırılmış bir odada veya dışarıda 5 dakika boyunca nefesinizi burnunuzdan alıp, ağzınızdan veriyorsunuz. Çok derin olmamakla birlikte nefes alışverişinizi uzun tutmalısınız. Nefes alıp verirken tamamen nefesinize odaklanıyorsunuz.
(Yararı: 5 dakikalık bu egzersizi yaptıysanız farkındalığınızı arttırmış durumda olduğunuzu hissetmişsinizdir.)
[post_ad]
2. Adım
Konsantrasyonu yükseltmek
Bir şeyi öğrenmenin en güçlü yolu tamamen o konuya konsantre olmaktır. Bebekler bunu harika şekilde yaparlar. Ellerindeki oyuncağa tamamen konsantre olurlar. Bu sayede çok hızlı öğrenirler. Konsantre olmanız gereken konuya odaklanmak aslında hiç zor değildir. Konsantrasyon bir çalışmanın ve yoğunlaşmanın sonucudur. Pek çok ünlü bilim adamının başarısının ardındaki en büyük güç konsantrasyondur. Beyni bir konuya odaklamak çok zordur. Hele ki bu konu sevmediğimiz bir konuysa.

Fakat konsantrasyonu önce anlamak gerekir. Konsantrasyon beyindeki pek çok düşünceyi durdurup tek bir konuya odaklamaktan ibarettir. Sevdiğiniz bir şeyi yaparken kafamı dağıtıyorum demiyor muyuz. Aslında zihnimiz sevdiğimiz tek konuya konsantre oluyor ve bu da beynimizin rahatlamasını sağlıyor.

Zorlayarak konsantre olmanız imkansızdır. Hepimiz bir konuya istersek konsantre olabiliriz. Fakat konsantre olduğumuz süre kısadır ve bir süre sonra dikkatimiz dağılıverir. Konsantre sürenizi 20 dakikaya çıkardığınızda öğrenmek için en önemli adımı başarmış olursunuz. Çalışmalarınızda 5 dakika aralar vermeyi unutmayın.

Basit konsantrasyon egzersizini uygulayın. Bir eşya seçin ve 20 dakika boyunca o eşyanın tüm ayrıntılarını inceleyin. 20 dakika boyunca yapmanız zorunludur. Bunu hergün farklı eşyalar ile yapın. Tüm detayları inceledikten sonra o eşyadaki farklılıklar sizi şaşırtabilir.

3. Adım 
Zihinde imajinasyon etkinliği
Uzakdoğu sporlarında dövüşmeden önce dövüş ve kazan etkinliği vardır. İki rakip birbirleri ile karşılaşmadan önce zihinlerinde dövüşü canlandırırlar. Peki bu ne işe yarar. Beyin hayal edilen eylem ile gerçek dünyadaki eylemi birbirinden tam olarak ayıramamaktadır. Sporcular ile yapılan bir deneyde sporculara antreman yaptıklarını hayal etmeleri istenmiş. Elde edilen sonuçlar çok ilginç. Sporcuların yaptığı hayali antreman ile gerçek antreman arasında beyin için hiç bir fark yok. Beyinde aynı bölgeler uyarılmış ve kaslar çalışmış.

Bir konuya çalışmadan önce konuyu zihninizde canlandırdığınızda beyindeki bölgeler uyanmış olacak ve bu sayede hızlı öğrenebileceksiniz.

4. Adım
Bilinçaltını yönlendirme
Bir konuyu gerçek anlamda öğrendiğinizde bilinçaltı onu mükemmel hale getirir. Jonglör buna en güzel örnektir. Lobutları veya topları o kadar ustalıkla çevirir ki bunu yaparken düşünmeye gerek duymaz. Bilinçaltı öğrenmede önemlidir.
Bir konuyu tekrar ederken sessizce zihninizde onu bilinçaltına yönlendirdiğinizi imajine edin ve bunu yaparken ikinci bir ses onu tekrar ediyormuş gibi düşünün. Mesela ingilizce bir kelime öğreniyorsunuz. Teacher kelimesi anlamı Öğretmen. Zihninizi kelimeyi tekrar ederken sadece izleyin. Bu farkındalığı yaptığınızda kelimeleri su gibi ezberleyeceksiniz.


5. Adım
İşin içine heyecan katın
Beynimiz bir konuyu öğrenirken genellikle sağ lobunu daha çok kullanır. Fakat işin içine heyecan ve hayal gücü kattığınızda sol lobuda devreye sokmuş olursunuz. Peki bunu nasıl yapacaksınız. Aslında çok kolay konuyu hikayesel bir dile çevirebilirsiniz. Bir matematik formülünü öğrenirken onun arkasındaki hikayeyi internette araştırıp öğrenebilirsiniz.

Mesela trigonometri nasıl bulundu diye araştırın ve hikayesini keşfedin ilk nerede kullanıldığını keşfedin. Yada zihninizde trigonometri ile ilgili bir hikaye canlandırın. Geçmişte öğretmenlerin bir konuyu hikayeleştirerek anlatmalarının en büyük sebebi de budur. Beynimiz ilgi çekici şeyleri daha hızlı ve kalıcı öğrenir.
Çok Hızlı Öğrenmek İster misiniz? 5 Adım Reviewed by bilgierdemdir on 18:56:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.