Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Büyüklerin Çocuklara Söylediği 3 Klişe Söz



Hepimiz çocuk olduk, ailelerimiz tarafından iyi kötü yetiştirildik. Ama ne olursa olsun onların bizim iyiliğimizi istediği kesin.

Gençliğimizde ise hep en iyisini biz biliyorduk. Ailemizin dedikleri pek umrumuzda değildi.

Ama yine de onların bizim iyiliğimiz için konuştuğunu biliyorduk.
Çocukluğunuzda duyduğunuz sözleri bir hatırlayın. Bakalım bu 3 klişe söz onların içinde yer alıyor mu…


1. Geleceğine odaklan!

Gelecek… Bunun hakkında oldum olası düşünmüşümdür. Bir oğlum var ve ben de arada "geleceğini düşünmelisin" nutukları atmaya başladım oğluma. Geleceğini düşünmelisin "doğru bir söz" fakat sürekli söylendiğinde bir etkisi olmayacaktır. Anne ve babamın bana bolca dediği sözlerden biri buydu mesela.

Anne babamızın en çok endişe ettiği konuydu değil mi? Derslerine çalış, büyük adam ol! Galiba en çok duyduğumuz klişe buydu. Gerçekten haklılarmış, bunu maalesef zamanında anlayamıyoruz.

Galiba doğru bir sözü doğru dilde anlatamadığımız için bu söz değerini kaybediyor.



2. Oyun oynamayı bırak!

Oyuncaklarımız belki de en sevdiğimiz şeylerdi çocukken. Sürekli onlarla oynadığımız için de annemizden fırçayı yerdik “Bırak artık şunlarla oynamayı, ders çalış!”. İyi bir çocukluk dönemi geçirmek için oyuncaklarla oynamak çok önemlidir. Çocuğunuzu sakın kısıtlamayın. Sadece oyuncak da değil tabii ki bilgisayar oynamasını, arkadaşlarıyla oynamasını ve televizyon izlemesini engellememeliyiz. Sadece çocuğumuzu doğru şekilde yönlendirip bunu zaman çizelgesi ile desteklemeliyiz.



3. Ders çalış!

Küçükken ders çalışmak işkence gibi gelmiştir hepimize. Bize kalırsa yeterli çalışmışızdır fakat annelerimize göre asla yeterli değildir. Bu klişe lafın doğruluğunu da üniversite sınavlarına çalışırken keşfedersiniz. “Keşke daha erken çalışsaydım, temel eğitimim sağlam olsaydı belki de daha az çalışarak üniversiteyi kazanırdım” dersiniz.

Onun için çocuğunuza ders çalışmayı sevdirmeniz çok önemli. Unutmayın baskı ve korkuyla yönetmek bir yere kadar başarı getirir. Bir yerden sonra ise patlak verir. Ona ders çalışmayı sevdirmelisiniz. Hiç kolay bir şey değil. Ama başarılı olursanız onun hayatını kurtarırsınız. Yoksa sorumluluklarından sürekli kaçan bir insan daha hediye edersiniz dünyaya....
[post_ad]

*Sonuçta bu klişeleri çok duyduk. Bunlar ne kadar klişe olursa olsun doğru sözler. İstediğimiz kadar uğraşalım zamanı gelmeden çocuklarımız bu sözlerin doğruluğunu anlayamayacaklardır. Çünkü adı üstünde onlar çocuk. Eğlenmek ve gülmek istiyorlar. Kendinizi hatırlayın bir koşa koşa gitmiyordunuz okula. Oyun oynamak varken ders yapmıyordunuz. Annenizin bolca uyarısından sonra oturuyordunuz dersin başına.

Unutmayın doğru yaklaşımlarla onları yönlendirebilirsek başarılı olmalarını sağlayabiliriz. 

Onlar ne kadar çocuk da olsalar kararları ve kişilikleri var. Onların düşüncelerine saygı duyarak kendinize saygı duyulmasını sağlayabilirsiniz. İnşallah bu klişe sözleri çocuklarımıza doğru şekilde anlatabilir ve asıl söylemek istediğinizi söyleyebiliriz. Çünkü asıl söylemek istediğiniz "güzel ve rahat bir hayatı olmasını sağlamak" ve bunu da ancak doğru bir eğitim ile başarabilir...


Büyüklerin Çocuklara Söylediği 3 Klişe Söz Reviewed by bilgierdemdir on 10:23:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.