Top Ad unit 728 × 90

Güncel İçerik

Milgram Deneyi itaat et


Hitler savaşı kaybettikten sonra, savaş suçluları mahkemeye çıkarılmaya başladı. Mahkemede ki tek savunma şekilleri "Emirlere uydum" demekten ibaretti. Evet onlar emirlerin arkasına sığınarak milyonlarca masum insanı öldürmüşlerdi. Onlar gaz odaları tasarlayan mühendisler, Ölümcül iğneler vuran hemşireler ve doktorlardı. Onlar cani veya katil değildi aslında. Akşam ailelerinin yanında iyi bir anne ve baba ve bir eş idiler. Ama gündüzleri katliam yapıyorlardı. İşte Milgram deneyi burada devreye giriyor.
Milgram deneyi bize iki şeyi gösteriyor. Ne olursa olsun itaat bu sizin iyi veya kötü olmanıza bağlı bir durum değil. Çünkü emirlere uyduğunuz sürece sorun olmuyor. İkincisi ise birileri bize etik olmayan bir emir verdiğinde kabul etmemizin asıl sebebi bastırdığımız duygular mı? Stanley Milgram bunu merak ederek bir deney uyguladı.

Kim Bu Milgram...

Stanley Milgram 13 Ağustos 1933 yılında New York şehrinde doğdu.Harvard öğretim görevlisi olan Milgram Solomon Asch önderliğinde pek çok sosyal deney yaptı. Onu bu kadar ünlü yapan ise 1961 yılında yapacağı itaat deneyi (milgram deneyi) olacaktı. Milgram deneyi büyük tartışmalara yol açtı. Döneminin bir sosyal darbesi olarak bile görülebilir. İnsanların iç dünyasında ki karanlığı açığa çıkaran bir deneydi. Stanley Milgram Harvard da bu deney yüzünden kariyerinde ilerleyemedi. Fakat Milgram dünyaya bu deney sayesinde bir şey öğretti. İnsanlar itaatin arkasına sığınarak kendi iç dünyalarında bastırılmış duyguları açığa çıkartıyorlar...
[post_ad]
Bu Milgram itaat deneyi ne peki...


Deneyi yapan Milgram; öğrencileri ve öğretmenleri eşleştirerek yukarıda ki düzenekte gibi bir deney yapılır. Deneyde öğrenci bir sandalyeye bağlanırken elektrotlar öğrenciye bağlanır. Öğretmen ve öğrenci birbirini göremezken birbirleriyle sesli iletişim kurabilmektedirler. Öğretmen öğrenciye soru soruyor. Doğru cevap veremezse Öğretmen onu 15 volt ile 450 volt arası elektriğe maruz bırakıyor. Düzenek tamamen sahte öğrenci ve deney yürütücüsü durumu biliyor. Düzenek sadece ses üretiyor. Öğretmen ise deneye maruz kalan asıl kişi. Her hata da 15 volt arttırarak deneye devam ediliyor. Öğrenciler planlanmış hatalar yapıyorlar. Öğrenci volt her yükseldiğinde bağırarak tepki veriyor. Deneyi bırakmak istediğini ifade ediyor. Fakat deney yürütücüsü öğretmene deneye devam etmesi gerektiğini söylüyor. Bağırmalar acılar duvarı yumruklamalar kesinlikle öğretmene engel olmuyor aslında hepsi sahte ama öğretmen durumu bilmiyor. Bir süre sonra yüksek volt uygulanan öğrencilerden ses gelmiyor. Fakat deney yürütücüsü deneye devam etmesini söylediği için öğretmen en yüksek volt olan 450 voltu da veriyor. % 65 oranında Öğretmenler deney yürütücüsüne itaat ediyorlardı. Sonuçta öğretmenler itaat ederek öğrencilere elektrik verdiler. Milgram deneyinin ahlaki boyutu yıllarca tartışıldı hala da tartışılıyor.

Bilgi Erdemdir - Kişisel Gelişim Sitesi

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Rosenhan Deneyi

Kavanozdaki Beyin

Dinlediğiniz müzik hayatınızı etkiler mi?

İvan Pavlov köpek deneyi

Milgram Deneyi itaat et Reviewed by bilgierdemdir on 18:20:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları saklıdır. Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşullarını ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki yazılar ve diğer metaryaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri, sadece bilinçli olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Bilgi Erdemdir | Bir Kişisel Gelişim Blogu © 2014 - 2020

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.